Het afvalproject van Piet Hein Eek

door jun 28, 2013Interieurontwerp0 Reacties

De ontwikkeling van producten gaat enorm snel. Er is steeds meer mogelijk. Vooral in deze tijden van crisis worden veel materialen hergebruikt en moeten wij als interieurontwerpers erg vindingrijk zijn om met oude meubelstukken en materialen toch steeds weer iets nieuws te bedenken.

Ontwerper Piet Hein Eek gebruikt daarom ook heel erg veel oude materialen in zijn ontwerpen. Denk aan het sloophout, waar hij zo bekend mee is geworden.

Zo’n 10 jaar geleden is Piet Hein Eek het afvalproject gestart. Dit is uit ergernis over het weggooien van afval ontstaan. Het afvalhout was te duur om er nog iets mee te doen en werd weggegooid, maar was nog goed te gebruiken. Om iets met het afvalhout te doen, wordt het zeer arbeidsintensief en wordt een meubelstuk onbetaalbaar vanwege alle arbeidsuren die erin gaan zitten. Tot hun verbazing werd het een zeer gewild product.

Piet Hein Eek: “Het spel om de dagelijkse realiteit eens een keer om te draaien en te doen alsof arbeid niets kost en materiaal goud waard is, leverde producten op die in theorie onverkoopbaar zijn (omdat arbeid helemaal niet gratis is), maar in praktijk bleken de producten juist heel goed verkoopbaar. In tegenstelling tot bijna elk willekeurig denkbaar product worden de afvalproducten met engelengeduld gemaakt en dát in een tijd waarin tijd zo´n beetje voor eenieder het meest schaarse goed is.”

Het afgebeelde interview setje is gemaakt voor de stand van Ruinart op Art Basel en Masterpiece London.

Maar ook bij dit proces ontstaat er restmateriaal, wat nog kleiner en lastiger te bewerken is dan ons ‘normale’ restmateriaal. Dit afval van afval, was aanleiding om een stapje verder te gaan. Om het proces enigszins in toom te houden bedacht ik, voortbordurend op de metaal afvalproducten , het hanteren van een vaste maat van 40 x 40 mm. Deze maat, in combinatie met de keuze om het materiaal alleen als huid te gebruiken in plaats van het te stapelen, is uitermate bepalend voor het uiterlijk van de producten. Er ontstaan rechte vormen die altijd een veelvoud van 40 mm zijn en rond is dus niet rond.

Bron: Piet Hein Eek

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven

Ja, ik ontvang graag interieurtips!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date met de nieuwste interieurtips en scherpste aanbiedingen.

Bedankt voor je inschrijving voor de nieuwsbrief van House for Interior.