Het kleur congres in het Figee innovatie theater in Haarlem

door mrt 23, 2011Interieurontwerp0 Reacties

Op 21 maart, de internationale dag van kleur en licht, de dag van de lente-equinox, bezocht ik het “Kleurcongres Kleur in interieur 2011” dat georganiseerd werd door Stichting Kleurenvisie en Stichting BNK.

Een equinox (nachtevening) is het tijdstip waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat. Bij de equinox is de lengte van dag en nacht overal op aarde gelijk en komt de zon precies in het oosten op. Tweemaal per jaar vindt een equinox plaats, namelijk op of rond 21 maart en 21 september. Omdat op het noordelijk halfrond deze equinoxen het begin van de lente en het begin van de herfst aangeven bestaat er een lente-equinox en herfst-equinox.

Sprekers zoals Hildegard Kalthegener, Maud Hårleman en Leonard Oberasher hadden alle drie zeer boeiende lezingen over respectievelijk “Colour design and harmony between Artistic Intuition and rational argumentation”, “Daylight influence on colour design” en “De invloed van kleur op ons als mensen”.

Persoonlijk sprak mij het onderzoek van Maud Hårleman het meest aan. Zij is wetenschapper en kleuronderzoeker en verbonden aan de Royal Institute of Technology in Stockholm. In haar studie kijkt zij voornamelijk naar de relatie tussen en de werking van kleur en licht in interieurs. In haar boek “Daylight Influence on Color Design” doet zij verslag van dit onderzoek.

Deze dag bevestigde voor mij dat ik nog veel meer van kleuren in het algemeen en het gebruik in interieurs in het bijzonder wil weten. In mei en juni 2011 ga ik diverse workshops volgen aan de Nederlandse Kleurenschool om mijn kleurenkennis verder uit te breiden.

Is kleur emotie? Is het kiezen van kleuren een gevoelskwestie? Hoe werkt daglicht op onze gekozen kleuren? Hoe werken kleuren in verschillende ruimten? Is kleurharmonie te verklaren? Wat kan ik allemaal met het NCS-system (Natural Colour System), een internationaal gebruikt kleurensysteem? Ik wil het allemaal weten. Ik heb al veel geleerd tijdens deze lezingen, maar ik ga het zeker verder bestuderen, zodat ik het nog beter kan toepassen in de dagelijks praktijk.

Het congres werd gehouden in het Figee Innovatie Theater in Haarlem, een podium vol van inspiratie. Hier worden allerlei bijzondere ideeën zichtbaar. Bijvoorbeeld op het gebied van integraal kantoorontwerp of technologische noviteiten. Dit heb ik mogen bewonderen tijdens een rondleiding.

Al met al vond ik het een zeer geslaagde dag.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archieven

Ja, ik ontvang graag interieurtips!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date met de nieuwste interieurtips en scherpste aanbiedingen.

Bedankt voor je inschrijving voor de nieuwsbrief van House for Interior.